Режим MOTOTRBO Link Mode

Статті

Режим MOTOTRBO Link Mode

В допомогу технічним спеціалістам радіозв’язку MOTOTRBO®


Мало хто з технічних фахівців звертає увагу на існування в MOTOTRBO® можливості побудови IPSC за допомогою такого режиму як MOTOTRBO Link Mode. У ситуації, коли Замовник не має можливості розгортання між сайтами релейних і провідних каналів зв’язку з різних причин (обмежений час на розгортання системи, відсутність номіналів р \ р радіочастот і т.д.) і за умови наявності прямий радіо видимості між сайтами, наявності додаткового ретрансляційного обладнання оптимально буде використовувати режим MOTOTRBO Link Mode.

Що це означає?


Режим MOTOTRBO Link - це конфігурація, яка дозволяє здійснювати backhaul-лінки між сайтами по радіоканалу (OTA) з використанням додаткових ретрансляторів.

Під час роботи в режимі MOTOTRBO Link, MOTOTRBO підтримує послідовне зв'язування між собою ретрансляторів, що використовують DMR-канал як механізм зворотнього зв'язку. У цьому режимі ретранслятори, що розсіяні по локації, обмінюються між собою голосовими та data пакетами по OTA протоколу, заснованому на DMR стандарті, з використанням обох таймслотів.

Сайти зв'язані між собою за допомогою DMR-каналів (ланцюг backhaul сайтів) призначені для єдиної мети - зв’язування сайтів у єдину DMR-систему. Кожен сайт повинен містити щонайменше один ретранслятор, який виконує роль Backhaul Link або Standard Repeater. Backhaul Link Repeater (ретранслятор зворотнього зв'язку) - це ретранслятор, призначений для з'єднання двох DMR-сайтів разом, пересилаючи дані викликів між сусідніми ділянками ланцюга. Standard Repeater (стандартний ретранслятор) може бути представлений як шлюз, який на деяких сайтах забезпечує доступ у мережу для абонентських радіоприймачів для прийому та/або передачі викликів.


У межах backhaul сайту, Drop та Link ретранслятори мають між собою локальне (LAN) Ethernet з'єднання. Ретранслятори синхронізують часовий інтервал таймслотів за допомогою використання загальних пінів вводу/виводу (GPIO) аксесуарного роз'єму. У backhaul ланцюзі, зв'язок між сайтами доступний через DMR-канали у Link-ретрансляторах. Усі backhaul сайти та ретранслятори в межах backhaul ланцюга мають вирівняний час таймслотів.

Кожен backhaul сайт в системі трактується як ізольована система IP Site Connect. Це означає наступне: 

  • Кожен backhaul сайт повинен мати один Master ретранслятор.
  • Кожен backhaul сайт повинен містити власну IP-підмережу.
  • Коли падає backhaul лінк, кожен backhaul сайт продовжує працювати як ізольована система IP Site Connect.

MOTOTRBO підтримує системний режим Dedicated-Link Backhaul у наступних конфігураціях:

[Standalone Dedicated-Link Backhaul]

Система складається з одного ланцюга MOTOTRBO Link, який включає не більше дев'яти сайтів MOTOTRBO Link.

[Hybrid Dedicated-Link Backhaul] 

Система складається з однієї мережі IPSC Backhaul та одного або більше автономних ланцюгів MOTOTRBO Link. Проксі-ретранслятор відповідає за з'єднання дзвінків між мережею IPSC Backhaul та backhaul ланцюгом.


УВАГА: Лише ретранслятори серії SLR (наприклад, SLR 1000 / SLR 5000 / SLR 8000) та абоненти другого покоління можуть підтримувати конфігурацію MOTOTRBO Link.

Коли абонентське радіо ініціює виклик (груповий або приватний), стандартний ретранслятор приймає виклик і пересилає його на сусідній backhaul сайт за допомогою ретранслятора/каналу зв'язку і повторюється стандартними ретрансляторами на усіх сусідніх ділянках по всьому backhaul ланцюгу. Звуковий сигнал дозволу на розмову абонента відтворюється лише тоді, коли встановлено дзвінок по всьому ланцюзі ретрансляторів. Під час встановлення голосового виклику Стандартний Ретранслятор передає Control Signaling Block (CSBK) пакет абоненту, який підтверджує, що він отримав право передачі на каналі. Під час встановлення виклику передачі даних, абонентський термінал підтверджує, якщо він отримав право на передачу на каналі, та постійно повторюється, якщо він такого права не отримав доти, доки не буде перевищено максимальну кількість повторень. 

Оскільки конфігурація MOTOTRBO Link використовує послідовне лянцюгове з'єднання, кожен новий сайт, який додається до ланцюга, збільшує затримку передачі, необхідну для передачі виклику від початку ланцюга до кінця. Щоб забезпечити хороший користувацький досвід з мінімальною затримкою, ланцюжок ретрансляторів MOTOTRBO Link обмежений об'єднанням до дев'яти сайтів з вісьмома OTA лінками. Також очікується, що системи MOTOTRBO Link не будуть сильно завантаженими з багатьма користувачами на одному сайті.

У конфігурації MOTOTRBO Link, системи MOTOTRBO підтримують усі попередні режими ретрансляторів IP Site Connect, за винятком наступних: 

[Auto Roaming] / Автоматичний роумінг 

MOTOTRBO підтримує можливість автоматичного роумінгу між сайтами одного ланцюга MOTOTRBO Link. Автоматичний роумінг між ланцюжками MOTOTRBO Link та/або сайтами IP Site Connect backhaul не підтримується.

[Enhanced Channel Access] / Розширений доступ до каналу 

MOTOTRBO підтримує лише Backhaul Channel Access (BCA) з механізмом TRART як правило доступу до каналу під час налаштування виклику. Він має базуватися на механізмі TRT для ECA з фазою "R1", заміненою на фазу "R1-A", більш подібну до тієї, що використовується для LCP.

[Remote Diagnostic and Alarm Control (RDAC)] / Віддалене Діагностування та Контроль Тревоги 

MOTOTRBO підтримує лише дистанційне відстеження наявності та стану тривоги від ретрансляторів backhaul ланцюга (команда дистанційного керування не підтримується).

[Remote Repeater Programming (RRP)] / Дистанційне програмування ретрансляторів 

MOTOTRBO підтримує функцію RRP на IP Site Control backhaul ретрансляторах (включаючи Proxy ретранслятор), як і старі системи IPSC. Ретранслятори Drop and Link не підтримують RRP.

Система MOTOTRBO Link не підтримує такі функції: 

  • Transmit Interrupt
  • Digital Telephone Patch
  • Digital Voting
  • Confirmed Group Data
  • GPS Revert, Data Revert
  • Enhanced/Scheduled GPS
  • Repeater Call Monitoring (RCM)
  • CSBK Data
Згадана продукція
Компанія ТОВ «УКРАЇНСЬКІ МОБІЛЬНІ ТЕЛЕСИСТЕМИ» з 1997 року пропонує свої послуги на ринку професійних систем безпеки України, завдяки чому отримала чималий досвід роботи з комерційними та міжнародними організаціями, а також з державними установами.

© 2024 Українські Мобільні Телесистеми